Vegetariška mityba – kokius maisto produktus būtina įtraukti?

Pexels Markus Winkler nuotr.
Avinžirniai.
Kasmet dėl skirtingų priežasčių vis daugiau žmonių pradeda propaguoti vegetarizmą. Tačiau atsisakius mėsos, kartu prarandamos ir naudingos medžiagos, kurios būtinos organizmui normaliai funkcionuoti. Žinoma, vegetarinė mityba gali būti visavertė, tereikia nuodugniai susidėlioti mitybos planą. Šiame straipsnyje pateiksime vegetariškos mitybos naudą ir patiekalų pavyzdžius.

Vegetarizmo nauda

Vieni atsisako mėsos dėl svorio reguliavimo, o kiti – pasaulinio masto problemų. Bet kuriuo atveju subalansuota vegetariška mityba turi savų privalumų. Pavyzdžiui:

• suvartojamas didesnis kiekis šviežių daržovių, vaisių ir uogų;
• pasirenkamos naudingos ankštinės kultūros.

Kone kiekvienas esame girdėję, kad daržovių vartojimas yra palankus sveikatai. Kiekvieno valgymo metu reikėtų suvartoti šviežias, raugintas, džiovintas, šaldytas, virtas vandenyje ar garuose daržoves, vaisius, uogas. Svarbiausia teikti pirmenybę tvariai užaugintiems maisto produktams.

Mėsoje gausu geležies, kalcio, cinko, vitamino D ir B12, tad atsisakius jos, būtina šių medžiagų gauti su kitais maisto produktais. Mėsa dažniausiai pakeičiama ankštinėmis daržovėmis, nes jose gausu ir mėsoje randamų, organizmui reikalingų medžiagų. Ankštinėse daržovėse yra daug skaidulų, kurios teigiamai veikia virškinimą ir medžiagų apykaitos procesus organizme.

Maistingi vegetariški patiekalai

Šiandien interneto platybėse galima rasti įvairiausių patiekalų receptų. Ankštinės daržovės, pavyzdžiui, avinžirniai, lęšiai, pupelės, gali būti patiektos kaip garnyras, užkandis ar netgi pagrindinis patiekalas. Vienas iš populiariausių pagrindinių patiekalų – falafeliai, pagardinti šviežių daržovių salotomis ir jogurtiniu padažu.

Šiltuoju metų sezonu galima pasigaminti įvairiaspalvių daržovių salotų ar tortilijų, o šaltuoju metų sezonu – sriubų, troškinių ar blynų, pagamintų iš ankštinių daržovių. Pavyzdžiui, dėl lengvo paruošimo, trintos daržovių sriubos vis labiau populiarėja. Jų spalva ir konsistencija galima sužavėti net ir mažuosius, kuriems įtikti nėra lengva.

Akivaizdu, subalansuota vegetariška mityba itin spalvinga ir įvairi. Ruošiant vegetariškus patiekalus, itin svarbu gauti pakankamą kiekį aukštos kokybės baltymų, angliavandenių ir sveikųjų riebalų. Be to, norint paįvairinti mitybą, rekomenduojama eksperimentuoti su mėgstamomis ankštinėmis, šviežiomis daržovėmis, prieskoniais ar kitais maisto produktais.

Užs. Nr. 534890