J. Bindokas jubiliejų švenčia fotografijos paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Aktorius Juozas Bindokas surengęs fotografijos parodą atsigręžė į jaunystę: „Viskas buvo neseniai – tik prieš 50 metų – ir čia mes ne seniai.“
Gegužės 5 dieną Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Juozas Bindokas pasveikintas su 70-mečio jubiliejumi. „Laiptų“ galerija atidarė jubiliato fotografijos paroda „(Ne) seniai“.

Į parodos atidarymą ir aktoriaus sveikinti atėjo jo kūrybos gerbėjai, teatro kolegos. Už kūrybinę veiklą padėką įteikė Seimo narys Stasys Tumėnas. Sveikino jubiliatą teatro direktorius Aurimas Žvinys, nuo visos aktorių gildijos linkėjimus ir gėles skyrė aktorės Nomeda Bėčiūtė, Lina Bocytė, Silvija Povilaitytė.

J. Bindokas su kolegomis Monika Šaltyte, Severinu Norgaila ir Austėja Gendvilaite publiką pradžiugino programa. Skambėjo gitara ir dainos, Marcelijaus Martinaičio „Kukučio baladės“ ir šmaikštūs dzūkiški pasakojimai. Gimtąją dzūkų tarme J. Bindokas skaitė tautosaką apie tai iš kur vaikai atsiranda, apie grybus ir mergas.

J. Bindokas šmaikštauja ir parodos tema. Galerijos laiptais kylant eksponuojamos studijų laikų fotografijos. Jose – aktoriaus kurso draugų Eglės Gabrėnaitės, Romualdo Ramanausko, Juozo Kisieliaus, Irenos Liutikaitės ir kitų veidai. „ Tai 1970 metai, lyg ir neseniai – tik prieš 50 metų“, – šmaikščiai komentuoja ekspoziciją J. Bindokas.

Galerijos antrojo aukšto erdvėje rodomos fotografijos iš Šiaulių dramos teatro aktorių gastrolių 1989–1990 metais, aktorių kasdienybė, kurios žiūrovo akys nemato. „Čia mes ne seni“, – sako aktorius.

Parodoje apie 40 fotografijų – portretai, reportažai, aktai. „Nuogybė – taip pat kasdienybė“, – teigia „Šiaulių kraštui“ J. Bindokas.

Fotografija – išskirtinis aktoriaus pomėgis. Ne vieną parodą yra surengęs „Laiptų“ galerijoje. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre eksponavo išskirtinę kolegų aktorių portretų parodą. Joje – aktoriai, sukurtuose vaidmenyse. Buvo bendraautorius parodų, kurias šiauliečiai fotografai eksponavo Ukrainoje, Anglijoje.

J. Bindokas fotografija užsiėmė ir profesionaliai, bendradarbiavo su „Šiaulių krašto“ redakcija. 1990 metais įsteigus „Šiaulių kraštą“, buvo pirmasis dienraščio fotografas.

„Gal ir dar bus parodų, – pasidalija J. Bindokas, „Šiaulių krašto apie tai paklaustas,– Tvarkau, skaitmeninu savo archyvą, manau, galėtų būti paroda apie Šiaulių įvykius. Esu užfiksavęs ir paskutinį tarybinės armijos paradą Šiauliuose, ir paminklo tarybiniam kareiviui griovimą Prisikėlimo aikštėje, ir 1991 metų sausio įvykius.“

„Laiptų“ galerijoje J. Bindoko paroda „(Ne)seniai“ veiks iki birželio 1 dienos.