Dovana muziejui – šimtas Užgavėnių kaukių

Šiaulių „Aušros“ muziejaus nuotr.
Sauliaus Tamulio „Aušros“ muziejui dovanotos kaukės.
Šiaulietis tautodailininkas Saulius Tamulis „Aušros“ muziejui padovanojo šimtą kaukių, kurias sukūrė per daugiau nei du dešimtmečius.

Visos dovanotos kaukės – skirtingos, išraiškingos, viena už kitą „gražesnės“: išpūstomis akimis, kreivais dantimis, atlėpusiomis ausimis, ilganosės, raguotos, gauruotos.

Vienas žinomiausių Užgavėnių kaukių kūrėjų su Šiaulių „Aušros“ muziejumi bendradarbiauja ne vienerius metus: 2013 metais padovanojo dešimt savo kūrinių, pernai dalyvavo prie Žaliūkių vėjo malūno surengtame medžio drožėjų plenere „Žemaitiškas ličynas“ ir padovanojo keturias išdrožtas kaukes.

S. Tamulis yra Šiaulių tautodailininkų sąjungos, Šiaulių žemaičių sąjungos „Saulaukis“, tautodailininkų folkloro ansamblio „Margulis“ narys, savo drožtomis kaukėmis puošia kolegas ir kartu skina laurus Užgavėnėse Rumšiškėse, ne kartą apdovanotas Plateliuose rengiamose parodose.

Yra išleidęs knygą „Šalta žiema, bėk iš kiemo“. Pagrindinė knygos tema – Užgavėnės, didelė dalis fotografijų – Užgavėnių kaukių. Knygoje surinkti ir Užgavėnių papročiai, burtai, orų spėjimai, eilėraščiai, blevyzgos.

S. Tamulis kone visus metus gyvena Užgavėnių nuotaika. „Šioje srityje verda mano gyvenimas, – „Šiaulių kraštui“ yra sakęs kaukių drožėjas. – Sergu ta liga ir turbūt nepagysiu. Ko gero, nepasigirsiu sakydamas, kad Lietuvoje esu labiausiai atsidavęs Užgavėnėms. Man Užgavėnės yra širdyje.“

Pirmąsias Užgavėnių kaukes S. Tamulis gamino tobulindamas papjė mašė ir kurdamas savą technologiją. Įsitraukęs į kūrybą, vietoje klijų popieriaus pradėjo naudoti universalų laką medienai, marlę, medžiagos skiauteles.

Papjė mašė kaukės buvo eksponuojamos Plateliuose, Žemaitijos nacionalinio parko direkcijoje, konkursuose pelnydavo 1–2 vietas. Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos darbuotoja Aldona Kuprelytė paragino imtis medžio.

Pasak meistro, svarbiausia, kad kaukė žmogui galvos nespaustų, būtų nesunki ir su ja galėtų šokti bei dainuoti.

Pernai S. Tamulis parodą „Nuo Užgavėnių iki Užgavėnių“ atidarė Seime. Eksponavo 141 kaukę – tiek, kiek Seime narių.

Kūrėjo kaukės eksponuotos ne tik įvairiuose Lietuvos miestuose, bet ir užsienyje – Vokietijoje, Ukrainoje.