Daugiausia užsienyje gastroliavęs spektaklis „Spąstai“ aplankys Radviliškį

Véronique Lespérat-Héquet nuotr.
Tarptautinės Lietuvos ir Prancūzijos scenos menininkų komandos kurtas kaukių ir objektų teatro spektaklis „Spąstai“ gegužės 13 d., pirmadienį, 19 val. bus rodomas Radviliškio kultūros centre. Gastroliavęs Prancūzijos, Italijos, Izraelio, Ukrainos teatro festivaliuose spektaklis įkvėptas vieno žinomiausių šiuolaikinių lietuvių dailininkų Stasio Eidrigevičiaus kaukių ir įspėja apie emocinio šantažo spąstus šiuolaikiniame gyvenime.

2020 m. scenos meno kritikų asociacijos tyrimo „Lietuvos teatras skaičiais“ duomenimis, spektaklis „Spąstai“ metus prieš tai buvo daugiausiai užsienio valstybių aplankiusi šalies teatro premjera. Kūrėjai nagrinėja manipuliacijos temą, kurios pavyzdžių sėmėsi iš asmeninės patirties, aplinkinių gyvenimo. Pasitelkus kasdienius biuro daiktus, originalios „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertintos prancūzų teatro dailininkės Cerise Guyon sukurtos kaukės atskleidžia veikėjų (akt. Kristina Mauruševičiūtė, Vilma Raubaitė) vidinę būseną ir vis naujus vaidmenis visuomenėje.

„Manipuliuoja ne tik mylimieji ir kaimynai, bet ir politikai, reklama, religija. Dažnas iš mūsų kasdien tikruosius jausmus slepiame po kaukėmis. Kartu su tarptautine komanda ilgai ieškojome atsakymų, kaip neprarasti savęs ir atsilaikyti prieš manipuliatorių spaudimą. Žiūrovai nesunkiai atpažins jei ne save, tai kolegą ar situaciją, kurią teko patirti“, – pasakoja idėjos bendraautorė, aktorė, spektaklį pristatančios organizacijos „Teatro istorijos“ vadovė Kristina Mauruševičiūtė.

Spektaklio veikėjos nuolat patenka į manipuliatyvius tinklus: tarpasmeninių santykių, išnaudojimo scenarijai darbo rinkoje, statuso, įsivaizduojamų nusikaltimų, visuomenės normų, asmeninių baimių ir nerealistinių svajonių spąstai. Bėgdama nuo vienų spąstų, herojė patenka į kitus – vis išmoningesnius, aršesnius, nepastebimesnius, įprastesnius šiuolaikinėje visuomenėje ir mūsų kasdienybėje. Kaip dėvint kaukes išlaikyti garbę ir orumą? Priešintis ar paklusti? Ar įmanoma ištrūkti iš kasdienių spąstų? Kur slypi nesibaigiančios manipuliacijos priežastys? Tokių atsakymų ieško spektaklio „Spąstai“ autoriai.

Aktorės Kristina Mauruševičiūtė ir „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertinta Vilma Raubaitė spektaklyje naudojasi realiu laiku kuriamomis kaukėmis kaip priemonėmis atskleisti komplikuotus herojų santykius, vidinę būseną šiuolaikinėje visuomenėje, kur kaukė tapusi neatsiejamu kasdienybės atributu. Meninę „Spąstų“ formą įkvėpė kaukės simbolio įvaizdis ir jo interpretacijos lietuvių dailininko, grafiko Stasio Eidrigevič̌iaus ir čekų filmų kūrėjo siurrealisto Jano Švankmajerio darbuose.

Spektaklio režisierė – lėlių ir objektų teatrą Prancūzijos Šarlevilio aukštojoje lėlių teatro mokykloje studijavusi „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota Jūratė Trimakaitė, scenografė – „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertinta Cerise Guyon (Prancūzija), dramaturgė – Joana Narvidė, choreografė – „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertinta Sigita Mikalauskaitė, kompozitorius – „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertintas Thomas Demay (Prancūzija), šviesų dailininkas – Felix Bataillou (Prancūzija), kostiumų dailininkė – Aldona Trimakienė, techninis direktorius – Julien Hatrisse (Prancūzija).

„Kaskart Lietuvoje stebint Prancūzijoje gyvenančios ir kuriančios lėlių ir objektų teatro kūrėjos Jūratės Trimakaitės spektaklius kyla mintis, kad čia ji lankosi per retai. Kartu su nuolatine kūrybine komanda „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota režisierė kuria visai kitokios nei mums įprasta estetikos spektaklius: subtilesnius ir drąsesnius“, – rašo Goda Dapšytė spektaklio „Spąstai“ recenzijoje žurnale „370“ („Diena Media News“).

Už originalią vizualią spektaklio kalbą per objektus, kaukes ir judesį įvertintas spektaklis buvo pristatytas aukšta menine verte pasižyminčiuose tarptautiniuose festivaliuose „Pup.pet“ Ukrainoje, „Immagini dell’Interno“ Italijoje, „Nuit de la marionette“ Prancūzijoje bei teatre „Theatre de Saint-Riquier“ Prancūzijoje. Šiemet planuojamos gastrolės tarptautiniuose teatro festivaliuose Milane ir Šiaurės Makedonijoje.

Spektakliu susidomėjo ir repertuare rodyti pakvietė trys Prancūzijos teatrai – „Theatre aux Mains Nues“, „Theatre Halle Roublot“, nacionalinis lėlių teatras „Le Tas De Sable Ches Panses Vertes“.

Spektaklio pristatymą rėmė Lietuvos kultūros taryba. Bilietus platina Bilietai.lt

Spektaklis „Spąstai“ Radviliškyje bus rodomas gegužės 13 d., pirmadienį, 19 val. Radviliškio kultūros centre.
 

Véronique Lespérat-Héquet nuotr.