Sausainiai „Pūkučiai“

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
„Žiemgalos galių“ įkūrėja, istorikė, kraštotyrininkė, gidė, vedanti ekskursijas po senąsias Žiemgalos šventvietes Joniškio rajone ir Latvijoje Jelgavos rajone Lina VAITEKŪNIENĖ „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo išsikepti skanių sausainių.

 

Tešlai reikės: 5 kietai virtų kiaušinių trynių, 2 stiklinių miltų, 200 gramų sviesto, 2 šaukštų grietinės, 1 pakelio vanilinio cukraus, 50 gramų lazdyno riešutų, razinų (kas mėgsta).

Kakavos glaistui reikės: 80 gramų sviesto, 7–10 šaukštų pieno, 1 stiklinės cukraus, 3–4 šaukštų kakavos, 3 pakelių vaflių.

Trynius gerai ištriname ir sumaišome su miltais. Sutarkuojame sviestą. Viską suminkome. Dedame grietinę ir vėl gerai suminkome, kad tešla neliptų prie rankų. Suformuojame mažus skrituliukus, į vidų dedame po keletą riešutų, razinų. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.

Kol kepa sausainiai, gaminame kakavos glaistą. Cukrų sumaišome su kakava, pienu. Pilame į išlydytą sviestą. Kaitiname ant mažos ugnies (arba garų vonelėje), kol ištirps cukrus.

Vaflius sutarkuojame burokine tarka. Iškeptus rutuliukus reikia pamerkti į glaistą ir iš karto apvolioti vafliais.

Labai sotu, skanu. Gerai įsidėti į kelionę.

Skanaus!