Naujausios
Šiaulietė Renata POVILAITIENĖ dalijasi savo receptu. „Mano šeima nerealūs smaližiai, – sako ponia Renata. – Plikyti pyragaičiai labai mėgstami, siūlau ir jums išbandyti.“
Plikyti pyragaičiai
Tešlai reikės: 300 ml vandens, 110 g sviesto,150 g miltų, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio cukraus, 4 kiaušinių. Kremui: 300 ml pieno, 1 šaukšto krakmolo, 1 šaukšto miltų, 3 kiaušinių trynių, 3 šaukštų cukraus, 150 ml plakamosios grietinėlės. Glaistui: 100 g juodojo šokolado, 50 g sviesto, 2 šaukštų cukraus pudros, 2 šaukštų karšto vandens.
Į puodą supilti vandenį, sudėti supjaustyto sviesto gabalėlius, druską, cukrų. Vandenį kaitinti iki virimo, kai didžioji dalis burbuliuos, suversti persijotus miltus, greitai maišyti šluotele, po pusės minutės išjungti ir maišyti, kol susidarys lygi masė (nepermaišyti, nes tešla suskils). Masę išdrėbti į dubenį, kad atvėstų. Kiaušinius šiek tiek paplakti. Į atvėsusią tešlą, dėti porą šaukštų plaktų kiaušinių ir energingai maišyti. Taip palaipsniui įmaišyti visus kiaušinius, tešla turi dribti nuo šaukšto.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinti iki 210 C. Ant skardos su konditeriniu švirkštu formuoti 2–3 cm skersmens pagaliukus, jei norisi apvalių – dėti šaukštu. Palikite nemažus tarpus, nes eklerai beveik padvigubės.
Kepti 35 minučių nevarstant orkaitės. Ištraukus eklerus padaryti šone (ar apačioje) nedideles skylutes ir dar 4–5 min. grąžinti į orkaitę, kad išdžiūtų vidus. Iškepus palikti atvėsti.
Kremui pieną pakaitinti puode beveik iki virimo, nuimti nuo ugnies. Trynius išsukti su cukrumi ir šaukštu karšto pieno. Tuomet pilti dar šiek tiek pieno, suberti krakmolą, miltus ir viską sumaišyti iki košelės. Kai nelieka gumuliukų, supilti likusį pieną, išmaišyti iki vientisumo ir supilti į švarų puodą bei kaitinti ant ugnies, kol užvirs. Kai užvirs, maišyti ir leisti šiek tiek pakunkuliuoti, kol kremas sutirštės. Tuomet pilti į uždaromą indelį ir leisti atvėsti, o po to dėti į šaldytuvą, kad gerai atšaltų. Galiausiai kremas atrodys “sušokęs“ į luitą, taip ir turi būti. Reikia jį greitai išmaišyti, kol taps vėl košele. Tuomet atskirai suplakti grietinėlę ir atsargiai sumaišyti ją su kremu. Kremą sudėti į konditerinį švirkštą ar maišelį ir per pyragėliuose padarytą skylutę pripildyti jų vidų.
Glaistui vandens vonelėje ištirpinti šokoladą su sviestu. Kai ištirps, puodą nukelt nuo ugnies, berti cukraus pudrą ir pilti karštą vandenį. Masė gausis blizgi ir skysta. Pyragaičio viršūnėlę ar šoną panardinti į šokoladą ir padėti išdžiūti.
Kartais iš įdaru užpildytu pyragėlių susluoksniuojant juos torto formoje ir tortas išeina. Nebijokime išbandyti ir būkime išradingi!