Naujausios
Šiaulietė Nijolė APANASIKIENĖ, senjorė muzikos mokytoja, dalijasi torto, kurį visada kepa Kalėdoms, receptu.
„Tą grietininį tortą kepu jau kone pusę amžiaus, – sako ponia Nijolė. – Receptas yra buvusios Šiaulių pedagoginio instituto dėstytojos Uogintienės, kuri dėstė namų ruošą.“
Grietininis tortas
Tešlai reikės: 3–4 stiklinių miltų, 200 g sviesto, 200 g grietinės, pusės šaukštelio sodos ir jai nusodinti šlakelio obuolių acto.
Tešlą reikėtų kapoti šaltesnėje patalpoje. Į dubenį išsijoti miltus. Per burokinę tarką tarkuoti sviestą ir vis jungti su miltais, galima dar peiliu pakapoti, sviestas ir miltai turi susijungti trupiniais. Tuomet vidury tų trupinių padaryti duobutę ir pilti grietinę. Tada ant grietinės berti sodos ir užpilti šlakelį obuolių acto, kad išputotų. Greitai užminkyti tešlą, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti šaltai.
Tešlą taip galima pasiruošti iš vakaro, o jeigu kepsite tą pačią dieną, mažiausiai 2 valandas reikia palaikyti šaldytuve.
Tešlą reikia kuo ploniau iškočioti, kad išeitų 7–8 lakštai, kuo daugiau – tuo geriau, kartais ir 10 išeina. Darau apvalius lakštus, bet gali būti ir keturkampiai. Prieš kepant būtinai subadyti su šakute, kitaip sušoks pūslėmis. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8–10 minučių.
Kremui reikės: 600 g grietinės 30 proc. ar 40 proc. riebumo (aš imu 40 proc., mano draugės daro ir iš 30 proc., tik grietinė būtinai turi būti vienos rūšies), 200 g cukraus pudros, pakelio vanilinio cukraus, pusės ar visos citrinos sulčių – pagal skonį, tarkuotos citrinos žievelės.
Grietinę su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi, įspaudus citrinos sulčių ir įtarkavus citrinos žievelę, išplakti plakikliu ir standžios masės.
Pertepimui reikės ir tiršto rūgštesnio džemo (aš perku bruknių džemą, o pagal originalų receptą geriausias yra Kaukazo slyvučių džemas, bet jo nenusipirksi).
Tortą sluoksniuoti taip: ant pirmo lakšto dėti kremo, ant antro – vėl kremo, ant trečio – džemo. Toliau – vėl du lakštus pertepti kremu, po to – džemu. Ant paskutinio lakšto dėkite grietininį kremą, juo aptepkite ir torto šonus. Tortą apiberiu pakepintais lakšto trupiniais arba sutarkuotais sausainiais. Galite puošti dar uogomis, vaisiais – pagal skonį ir fantaziją.