Gardieji zrazai

„Žemaičio“ nuotr.

Plungiškė Irena NAGLIENĖ per šventes artimuosius dažniausiai lepina tradiciniu šeimos patiekalu – gardžiaisiais zrazais. Ponia Irena pasakoja, jog receptą prieš daug metų perėmė iš savo tetos, kuri visą gyvenimą dirbo vyriausiąja virėja. „Ji buvo sakiusi, kad šie zrazai buvo kažkurio Vilniaus restorano firminis patiekalas“, – prisimena moteris.

Pasigaminti šį mėsišką patiekalą nėra sudėtinga, tik reikės iš anksto pasiruošti. Geriausiai mėsą išmarinuoti iš vakaro, o kitą dieną liks tik susukti suktinukus ir viską ištroškinti.

Gardieji zrazai

Reikės: kiaulienos nugarinės pjausnių (maždaug centimetro storio), riebesnio kiaulienos faršo, džiovintų slyvų arba grybų, morkų, sviesto, svogūno, česnako, paprikos, imbiero šaknies, sultinio, druskos, pipirų, prieskonių kiaulienai ir kitų mėgstamų, kiaušinio ar dviejų, džiūvėsėlių ir medinių krapštukų suktinukams sutvirtinti.

Kiaulienos pjausnius iš vakaro išmušti ir ištrynus smulkintu česnaku, druska, pipirais bei mėgstamais prieskoniais palikti per naktį vėsioje vietoje marinuotis. Kitą dieną pasiruošti faršo su prieskoniais ir česnaku, dėti jo į pjausnius, į kiekvieną įspausti po dvi džiovintas slyvas ar truputį mirkytų smulkintų grybų ir standžiai susukti mėsą, kraštus persmeigiant krapštukais.

Tokius suktinukus merkti į kiaušinių plakinį, apvolioti džiūvėsėliuose ir apkepinti iš visų pusių aliejuje įkaitintoje keptuvėje.

Ant didelio puodo dugno berti susmulkintas morkas, dėti mėsos suktinukus, ant viršaus uždėti keptuvėje su sviestu pakepinto svogūno, paprikos ir smulkinto imbiero mišinį, viską užpilti mėgstamu sultiniu (kad apsemtų) ir troškinti ant nedidelės ugnies apie valandą.

Patiekti su bulvių koše ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!