Naujausios
Šiaulietė buvusi mokytoja Laima GIEDRAITIENĖ tarp kolegų pedagogų žinoma kaip puiki kulinarė. Ponia Laima mielai dalijasi savo išbandytais receptais. Sako, jog pati vis perskaito „Dienos receptų“ skyrelį „Šiaulių krašte“ ir siūlo mums net du receptus.
Skumbrės virtas vyniotinis
Reikės: skumbrės (šviežios ar šaldytos), patroškintų špinatų, virtos morkos, kiaušinio baltymo, šaukšto želatinos, druskos, prieskonių (pagal skonį).
Skumbrės galvą ir uodegą nupjauti, per nugarą perpjovus išimti stuburo kaulą, išvalyti. Kloti sluoksnį patroškintų špinatų, sluoksnį virtų, per burokinę tarką sutarkuotų morkų, ant jų – pakeptą išplaktą kiaušinio baltymą (kad būtų daugiau spalvų), vis tarp sluoksnių pabarstyti druskytės, prieskonių ir būtinai ant pačios žuvies ir tarp sluoksnių pabarstyti smulkios želatinos (kad išvirus vyniotinis nesubyrėtų). Suvynioti į maistinę plėvelę, surišti ir virti pasūdytame vandenyje apie 15–20 minučių. Išvirus šiek tiek paslėgti ir atšaldyti. Pagaminti nesudėtinga, o vyniotinis skanus ir spalvingas.
Moliūgų sultys
Reikės: moliūgo, kurį supjausčius į gabaliukus būtų 5 litrai, 2 kg apelsinų ir 3 citrinų.
Į 6 litrų talpos puodą suberti moliūgo gabaliukus (iki 5 litrų žymės), įpilti vandens lygiai su jais, išvirti ir suplakti plaktuvu. Jeigu masė per tiršta, galima dar įpilti vandens. Išspausti sultis iš 2 kg apelsinų ir trijų citrinų ir supilti į moliūgų masę. Jeigu skonis tinka, pakaitinti iki virimo (iki 90 laipsnių), supilstyti į stiklainius ir uždaryti. Jeigu norisi saldžiau, galima dėti cukraus, jeigu rūgščiau – dar citrinos įspausti.
„Pagal šį receptą neišmetami moliūgo tirščiai, kurie ir yra naudingiausi, – sako ponia Laima. – Skanaus.“