Baroko epochos saldumynai

Reginos MUSNECKIENĖS nuotr.
Kelmės krašto muziejaus darbuotoja Vilma Steponkienė, minint Europos paveldo dienas, domėjosi, kokiais saldumynais mėgavosi baroko epochos žmonės ir dalį jų pagamino edukaciniams užsiėmimams.

„Šiaulių krašto“ skaitytojams ponia Vilma siūlo pagal senovinius receptus pasigaminti porą saldumynų.

Meduolis

Meduoliui reikės: 700 gramų ruginių arba kvietinių miltų, pusės litro natūralaus medaus, meduolių prieskonių, džiovintos citrinos ar apelsino žievelės, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 pakelio cinamono.

Medų pašildome, kad suskystėtų. Palaukiame, kol medus pravės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, suberiame į medų. Sudedame cinamoną ir meduolių prieskonius. Įtarkuojame citrinos žievelę.

Tešlą gerai išmaišome. Skardą ištepame sviestu ir sukrečiame tešlą.

Kepame 40 minučių, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Iškepusį meduolį atvėsiname. Įdedame į maišelį ir į dėžutę. Tuomet meduolis ilgai laikysis. Kuo ilgiau bus laikomas, tuo geriau atskleis savo skonį.

Marcipanai

Marcipanams reikės: 1 stiklinės migdolo riešutų, 1 stiklinės cukraus pudros, kelių lašų migdolų esencijos, poros šaukštų vandens, šaukštelio ciberžolės arba burokėlių sulčių.

Migdolus užpilame verdančiu vandeniu. Palaikome 3 minutes. Nukošiame ir perliejame šaltu vandeniu. Po to vėl įdedame į karštą vandenį. Vėl nukošiame. Nulupame riešutams odelę. Dedame riešutus į skardą, šiek tiek padžioviname. Sumalame. Kad riešutai virstų vientisa mase, permalame porą kartų. Antrą kartą geriausia permalti mėsmale.

Masę sumaišome su cukraus pudra, pora šaukštų vandens ir keliais lašais migdolų esencijos. Nudažome ciberžole arba burokėlių sultimis. Gauname masę, panašią į plastiliną. Iš jos formuojame spalvotus rutuliukus arba išspaudžiame įvairias figūras sausainių formelėmis.