Naujausios
Vaikus reikia leisti į virtuvę
R. Smagurauskienė apdovanota "Alma Littera" leidyklos išleista Tomos Dvelytės ir Indrės Kazėnaitės knyga "Valgyti negalima susilaikyti."
Konkurso laimėtoja pasidžiaugiasi įteikta dovana, kurią pelnė už pasiūlytą originalaus torto "Vyšnių šokis" receptą.
Kai pasidomime, kur pati intriguojančiame knygos pavadinime dėtų kablelį, sudėlioja taip: "Valgyti, negalima susilaikyti".
"Valgis teikia ir džiaugsmo,– argumentuoja ponia Rasa.
Neslepia, jog mėgsta ir cepelinus. Šeimai tortus, sausainius tik pati kepa. "Mano vyras kartais mane net paragina: "O šį mėnesį torto dar nevalgėme."
Pasakoja, jog nuo vaikystės mėgsta valgius gaminti.
"Mama leisdavo man dirbti virtuvėje, tik pagrindinė sąlyga buvo – po darbo susitvarkyti, – prisimena. – Mama iki šiol juokiasi, kad obuolių sausainiams tešlą juostelėmis pjaustydavau su liniuote. Ir dabar liniuotė yra pagrindinis įrankis."
"Tėvai daro klaidą, kai neleidžia vaikui suktis virtuvėje, laikydami, kad jis tam per mažas, – sako pašnekovė. – Mokymasis gaminti valgį skatina vaikų kūrybiškumą, fantaziją."
Pati yra trijų vaikų mama. Vyriausiajai dukrai trylika, o sūnūs – aštuonerių ir šešerių metų. Visiems trims leidžia išbandyti save virtuvėje, jeigu tik jie tokio noro turi.
Pabrėžia, jog vaikams reikia leisti eksperimentuoti, o mokyti – per žaidimą.
Smagu su smaguriukais
Šiaulių menų mokykloje R. Smagurauskienė veda kulinarijos ir konditerijos būrelį, kurį lanko penkiamečiai–septynmečiai vaikai.
"Iš pradžių, maniau, kad tik 12 vaikų surinksim – vienai grupei, o surinkom net keturias grupes – iš viso būrelį lanko 57 vaikai", – pasidalija mokytoja.
Savo ugdytinius ji supažindina su konditerijos ir kulinarijos ypatumais, moko pasigaminti įvairių skanėstų, patiekalų ir sau, ir įvairioms šventėms.
Patikina, jog mažamečiams vaikams maisto gaminimo procesas yra įdomus, kai vyksta per žaidimą, kai jie užimti įvairia veikla. Ugdytinius moko ir puošti patiekalus, ir dekoruoti stalą. Kalėdoms, pavyzdžiui, iš servėtėlių jau lankstė eglutes, iš manų kruopų darys pusnis, iš guminukų gamins senius besmegenius, darys nykštukus.
Kulinarijos-konditerijos būreliui pavadinimas parinktas ne bet koks: "Smagu su smaguriuku" – asocijuojasi ir su mokytojos pavarde.
Ponia Rasa šypsosi, jog vyro pavardė, kurią pasirinko ištekėjusi, tinka jai ir pagal profesiją.
Sujungė dvi profesijas
Tik kulinarijos pomėgis profesija virto ne iš karto.
"Aš esu pedagogė, baigiau socialinio pedagogo bakalauro studijas ir vaikų teisių apsaugos magistro studijas, – pasakoja. – Kol auginau vaikus, dar labiau kulinarija susidomėjau, o kadangi negalėjau nusėdėti vietoje, tad baigiau ir konditerijos studijų programą Profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje."
Šios dvi profesijos pravertė, kai po vaikų auginimo reikėjo sugrįžti į darbo rinką.
"Sunku buvo rasti darbo, darbdaviai išgirsta, kad turi tris vaikus, ir nenori priimti, esą vaikai vis sirgs, negalėsi dirbsi. Tada ir sumąsčiau, kodėl abiejų profesijų negalėčiau sujungti ir užsiimti kulinarijos-konditerijos edukacija, pamokomis, – prisimena. – Taip ir padariau – nuo kalėdinių meduolių kepimo pamokų pradėjau ir jau penkti metai dirbu savo malonumui. Mokau ir vaikus, ir vedu suaugusiems edukacinę programą – turiu savo įrangą ir važiuoju, kur tik mane kviečia."
"Tikiuosi įšokti ir į naujus "ratus" – labai norėčiau atsidaryti ir savo kepyklėlę", – pasidalija svajone veikli moteris.
O artėjant Kalėdoms mūsų skaitytojams siūlo išbandyti dar vieną savo receptą.
Reikės: 2 kiaušinių,150 g cukraus, 100 g grietinės, 100 g sviesto, 100 g natūralaus medaus, apie 500 g miltų, 1/2 šaukštelio kepimo miltelių, 1/2 šaukštelio meduolinių prieskonių.
Vandens vonelėje ištirpiname sviestą ir medų.
Į vieną indą sudedame visus aukščiau išvardintus produktus. Miltų dedame apie 300 g. Supilame ištirpusį medų ir sviestą į indą su produktais.
Išminkome tešlą, jei tešla limpa prie rankų, įberiame dar šiek tiek miltų. Tešlą įdedame į šaldytuvą nakčiai.
Kočiojame tešlą 0,5– 0,3 milimetro storio lakštais, spaudžiame įvairiomis formelėmis meduolius.
Kepame 180 laipsnių temperatūroje, 7 minutes.
Dar karštus meduolius sudedame į dėžutę ir uždengiame, atvėsti. Dekoruojame pagal savo fantaziją.
Skanaus!