Prieš šimtą metų eglutę pakabindavo virš Kūčių stalo

Jolantos MAIŽIŪTĖS nuotr.
„Aušros“ muziejaus Žaliūkų malūnininko troba papuošta kabančia eglute.
Šiaulių „Aušros“ muziejus, dėl karantino negalėdamas priimti lankytojų, virtualiai dalijasi šventiškai papuoštos Žaliūkių malūnininko trobos vaizdu. Muziejininkai primena, kaip XX amžiaus pradžioje lietuviai puošdavo namus Kalėdoms.

Kada pradėjom eglutę puošti

Žaliūkių malūnininko troboje: karpiniai, šiaudiniai žaislai, virš stalo ant balkio pakabinta ir papuošta eglutė, ant stalo – balta staltiesė, šiaudai, kryželis ir deganti žvakelė.

Į Lietuvą paprotys puošti Kalėdų eglutę atėjo XX a. pr. ir itin paplito ketvirtajame dešimtmetyje. Štai vienas J. Kudirkos aprašytas eglutės puošimo būdų Avilių apylinkėse: „Čia eglutė atsirado 1916 m., nuo tų vokiečių. Eglutę pakabindavo ant kablio ties Kūčių stalu. Eglutės apačioje pritvirtindavo iš kūlio šiaudų suvertą ir visokiais kvadratais išlankstytą „eglutę“, panašią į vestuvinį „sodą“, tik daug mažesnę. Prikabindavo saldainių, raudonų laukinių obuoliukų, uždegdavo žvakutes. Antazavėje eglutės vietoje kabindavo šiaudinį sietyną. Tokiu sietynu per Kalėdas lubos buvo puošiamos ir Ukmergės rajone“.

Vienas iš svarbiausių šventos Kūčių vakarienės patiekalų buvo miltinės tešlos gumuliukai. Jie buvo kepami ne tik iš kvietinių, bet ir iš ruginių, grikinių miltų. Vieni juos vadino kūčiukais, kiti bandukėmis, bambolikais, galkutėmis, kleckučiais, parpaliukais, prėskučiais, šližikais. Iš anksto padaroma mielėmis užduota kieta tešla. Šeimininkė prieš pradėdama pjaustyti ją dar kelis kartus perminko. Paskui supjausto riešuto didumo kąsneliais, deda į skardas ir pašauna į krosnis. Kūčiukus galima išsikepti ir iš anksto.

Daug Kūčių magijos veiksmų siejasi su merginų ir vaikinų ateities svajonėmis: ar tais metais ves, ištekės. Visoje Lietuvoje paplitę burtai pasitelkiant parankiausias, buitiškiausias priemones: glėbiais tvorą matuoti, malkas skaičiuoti, batą sviesti per galvą durų link, žvakę, alavą į vandenį lašinti, šunų klausytis. Labai pranašiški šios nakties sapnai. Stebuklingą naktį pranašiškus sapnus gali “iššaukti“ vanduo, vyriškas drabužis, plaukas, Kūčių valgių likučiai ir pan. Buvo žinoma ir kita, bauginanti burtų rūšis, nes buriama vienumoj, stengiantis iškviesti dvasias, kad atskleistų trokštamą paslaptį. Tokie burtai pavojingi net gyvybei. Jie atliekami seklyčioje, ant aukšto, jaujoje, pirtyje, priemenėje. Šiuose burtuose labai svarbūs pirmapradės būties ženklai – ugnis ir vanduo, nuogumas. III tūkstantmetyje prieš Kristų išrastas veidrodis XIII a. pasiekė Lietuvą ir paplito ilgiausios nakties burtuose. Jo savybė – atspindėti; dažnai užuot įspėjęs džiaugsmingą ateitį, jis lemdavo mirtį.

Praktiniai spėjimai ir kiti prietarai (norit tikėkit, norit ne – už pasekmes atsakingi jūs patys)

Šešėlis – sėdint prie stalo, dairomasi į sienas, kur nuo žvakių šviesos išsitiesia valgančiųjų šešėliai. Jeigu šešėlis atrodo didelis, stambus, apima visą žmogų, tai tie metai bus geri, nekamuos ligos, viskas gerai klosis. Jei šešėlis be galvos – ištiks skaudi nelaimė; jei plonas, neaiškus, virpantis, bus sunkūs metai.

Skaičiavimas poromis – paprasčiausias būrimas yra skaičiavimas poromis. Galima skaičiuoti sausus šližikus, degtukus, žirnius, malkas prie židinio,saldainius ir t.t. Jeigu išeina pora, bus vestuvės ateinančiais metais. Iš lėkštės paėmę saują kūčiukų suskaičiuokite, ar porinis skaičius ar ne? Jei porinis, tai ateinančiais metais susiporuos, o jei ne, tai vestuvių dar nelaukite.

Šiaudai – iš po staltiesės traukiami šieno stiebeliai. Negalima rinktis – reikia ištraukti tą, kuris pirmiausia pirštais užkliudomas. Ištraukus ilgą, laibą šiaudą, mergaitė gali tikėtis aukšto, laibo vyro (arba bent draugo), o trumpas, storas, kumpas šiaudelis reiškia žemo ūgio, storą, susirietusį vyrą. Jei tai pasitaiko vyriškiui, tai jo būsimoji žmona bus laiba, aukšta arba stora, mažiukė – kaip ir ištrauktas šiaudelis. Vedusieji iš šiaudo išvaizdos taip pat gali nuspėti ateinančių metų laimę. Plonas šiaudelis reiškia susiplojusią, tuščią piniginę, „liesus „ metus, o storas – turtingus metus, pilną piniginę. Jei ištekėjusi moteris ištraukia šiaudelį, kurio vidurys sustorėjęs, tai ateinančiais metais susilauks vaikelio. Jei ilgas ir tiesus – toks ir gyvenimas: nepermainingas, aiškus, ilgas. Jei kreivas – bus gyvenimo vingriu. Jei atsišakojimu yra – bus kažkokie pasirinkimai gyvenimo kelyje. Jei trumpas – gal geriau nesakyt, kad gyvenimas greit baigsis – dar ims, žmogus, ir patikės, į depresiją puls.