Parodoje – gamtos ir kultūros objektų dialogas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių dailės galerijoje eksponuojama Manto Maziliausko paroda „Baltoji širdie“ kuria netikėtą erdvės pojūtį.

Šiaulių dailės galerijoje eksponuojama Manto Maziliausko paroda „Baltoji širdie“.

„Abstrakčiai ekspresyvios tapybos ir buities detalių sintezė, gamtos ir kultūros objektų dialogas, netikėti galerijos erdvės patyrimai ir miško labirinto tamsa vienoje vietoje“, – taip šią parodą pristato Šiaulių dailės galerija.

Parodoje į visumą susisieja dailė, objektai, skulptūra, architektūra. Kūriniai pasitinka jau prie įėjimo į galeriją.

Instaliacijose gausu žmogaus ir miško, kūno ir medžio simbolikos. Autorius sudeda ir savo patirtį: eksponuojami jo sunešioti batai.

Ekspozicija sukuria ne tik netikėtą, bet ir įspūdingą erdvės pojūtį. Pirmasis galerijos aukštas – tarsi uola, antrasis „perauga“ į mišką ir pro galerijos stoglangius lyg tęsiasi į dangų.

Galerijos salėje gulinti didžiulė žalia eglė skleidžia gamtoje kaupiamą energiją, kitoje salėje M. Maziliausko sukurta balta vėliava siejama su žmogiškomis viltimis.

„Taip, tai gal apeigos… Bet nežinomos, netaisyklingos…. Naujos, bet nepakartojamos. Menas – nežinomo Dievo šventykla. Kažkas sukūrė tokį šviesos plyšį, anapusybės burę virš kasdienybės vandenyno begalybės! Ir visa tai kabėjo ant lygios sienos…“ – šiais žodžiais autorius kalba apie kūrybą ir parodą.

M. Maziliauskas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, gyvena ir kuria Vilniuje.

Vilniaus dailės akademijoje yra baigęs tapybos ir architektūros studijas, parodose dalyvauja nuo 1990 metų.

2011 Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje įkūrė ir vadovauja studijai „Architektūra. Nuo pajautos iki rakto“. Skaito paskaitas apie architektūrą Lietuvoje ir svetur.

2014 metais įkūrė neformalų judėjimą „Sparnai. Lietuvos meno mokykla“, nuo 2006 metų kuruoja tapybos judėjimą „Baltas vėjas“, 2019 metais įkūrė Meno mokyklą ir prūsų kultūros namus „Septynetas“ Žvėryne.

Surengė daugiau kaip 40 meno stovyklų-plenerų.

Paroda „Baltoji širdie“ Šiaulių dailės galerijoje veiks iki spalio 31 dienos.