„Meno avilio“ instaliacijoje – ir Šiaulių bei Kuršėnų kino teatrai

Simono LINKEVIČIAUS (Simo Lin) nuotr.
Buvęs kino teatras „Venta“ Kuršėnuose.
Vilniuje, kino ir medijų erdvės „Planeta“ lange, įrengtas žiūronas, pro kurį praeiviai gali pamatyti šešiolikos Lietuvos regionuose esančių kino teatrų nuotraukas, sužinoti apie pastatų architektūrinį stilių, pastatymo metus, dabartinę jų paskirtį.

Tarp šešiolikos įamžintų pastatų – Šiaulių „Saulės“ ir Kuršėnų „Ventos“ kino teatrai.

„Po geležinės uždangos griūties Lietuva paveldėjo vieną tankiausių Europoje kino rodymo erdvių tinklą, kuris šiandien intensyviai nyksta“, – sako kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė, kartu su kolegomis šiuo metu tyrinėjanti šalies regionų kino kultūrą. Pirmasis šio tyrimo etapas – instaliacija „Projektorinė. Kino teatras regione“, kviečianti apžiūrėti Lietuvos miestų ir miestelių kino teatrų pastatus.

Medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ šiuo projektu siekia suskaičiuoti ir savotiškai inventorizuoti išlikusius kino teatrus.

„Analizuojant archyvinę informaciją radome 1988 m. dokumentą, kuriame suskaičiuotos 260 tuo metu Lietuvoje veikusios kino rodymo erdvės. Apytikriai 160 iš jų buvo kino teatrai, kurių beveik absoliuti dauguma – apie 140 buvo pasklidę po šalies regionus, t.y. stovėjo ne Vilniuje ar Kaune. Šiandien iš pastarojo skaičiaus aptikome tik 16-ika pirminės architektūrinės išvaizdos pernelyg nepakeitusių, daugiausia sovietmečiu statytų kino teatro pastatų, kuriuos nusprendėme uždokumentuoti“, – sako L. Kaminskaitė.

Iš fotografo Simono Linkevičiaus (Simo Lin) praėjusių metų rudenį užfiksuotų senųjų kino teatrų pagal pirminę kino rodymo paskirtį veikė penki: „Spindulys“ Marijampolėje, „Dainava“ Alytuje, „Minija“ Gargžduose, „Virinta“ Alantoje ir „Garsas“ Panevėžyje. Pastarąjį planuojama griauti.

Kituose įsikūrė baldų komisai ir parduotuvės, dienos ir jaunimo centrai, veterinarijos klinika, kazino, muziejus. Dalis jų apleisti ir nenaudojami arba renovuojami.

„Meno avilio“ atstovai kviečia prisidėti prie atliekamo tyrimo ir su tyrėjais pasidalinti savo prisiminimais, nuotraukomis ar kitais artefaktais iš kino teatrų Lietuvos regionuose.

Visą parą „Planetos“ lange veiksiančią instaliaciją, laikantis visų saugumo reikalavimų, praeiviai kviečiami aplankyti iki gegužės pabaigos. Organizatoriai paruošė ir specialius pokalbius su buvusiais ir esamais kino teatrų darbuotojais, „Meno avilio“ svetainėje patalpintas išsamus fotografo Simo Lin fotopasakojimas.

„Meno avilys“ yra 2005 metais bendraminčių įkurta nevyriausybinė organizacija nepriklausomai veikianti kino ir audiovizualinių medijų srityje.