Kelmėje eksponuojami Antano Šerono „Rakandai“

Antano ŠERONO nuotr.
Antano Šerono ciklą „Rakandai“ įkvėpė daiktai ir jų istorijos.

Kelmės kultūros centro Juozo Liaudanskio dailės galerijoje iki spalio 30 dienos veikia dailininko Antano Šerono tapybos paroda „Rakandai“.

„Seni rakandai, jų likučiai į šias drobes sugulė kaip iš vaikystės miražų ateinantys prisiminimai. Stiprią įtaką parodos darbams padarė prisiminimai iš to laiko, kuomet gyvenau kaime. Atsiminti šiuos rakandus, įsijausti į jų laiką padeda ne tik senų kaimiškų interjero tradicijų elementai, bet ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenamoji vieta, kitos vietos“, – apie „Rakandus“ sako autorius.

Cikle A. Šeronas fiksavo palėpių rakandų sankaupas ir jų fragmentus. Kūrėjo akį patraukė išraiškingi, dūlėjantys daiktai ir jų istorijos – kiekvienoje kompozicijoje ieškojo tik toms detalėms, akimirkos pojūčiams svarbiausio spalvinio sprendimo, viena ar kita paletės spalva pabrėžiant reikšmingiausias palėpių radinių detales.

Ant aukšto paliktų daiktų ir rakandų istorijos A. Šeronui įdomios ir antropologiniu aspektu: ką ir kodėl žmonės kaupia ir palieka dulkių karalystėje?

Pasak dailininko, visi parodos darbai – ne tik daiktų, bet ir ritualų, kvapų, spalvų ir jausmų perteikimas kasdienybės vaizdiniais: natiurmortiška kasdienybė kviečia stipriau išgyventi sustojusio laiko įspūdį, pajausti kiekvienam savitą laiko ritmą.

Pernai paroda „Rakandai“ buvo eksponuojama Šiaulių dailės galerijoje ir Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje „Arka“ Vilniuje.

Vasarą Plungėje vykusioje XVIII-ojoje pasaulio žemaičių dailės parodoje A. Šeronas buvo apdovanotas už pagarbą tradicijoms ir temos aktualizavimą.