Atlaisvinimai pasiekė muziejus ir galerijas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Restauruoti Venclauskių namai lankytojams atviri nuo šiandien.
Šiandien duris atveria keturi Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai ir Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“. Šiaulių dailės galerija į savo erdves lankytojus pakvies nuo ketvirtadienio.

Dirbs keturi padaliniai

Keturis Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinius – Chaimo Frenkelio vilą, Fotografijos muziejų, Venclauskių namus ir Žaliūkių malūnininko sodybą – lankyti galima nuo šiandien.

Venclauskių namai duris atveria su paroda „Šalkauskių giminės fotoarchyvai – aversai ir reversai“.

„Tai – vaizdinė informacija apie Šalkauskių šeimą, gyvenimą Lietuvoje, tarpusavio santykius, asmenybes, su kuriomis bendravo. Nuotraukos – iš asmeninių archyvų, mažai matytos“, – sako „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Venclauskių namuose po restauracijos ne visos ekspozicijos erdvės dar baigtos įrengti, lankytojams bus atverti pirmas ir antras aukštai. Lankytojai, pasak R. Balzos, galės apžiūrėti 70 procentų patalpų.

Oficialus Venclauskių namų atidarymas ir ekspozicijų pristatymas vyks, kai bus galima organizuoti renginius.

Ch. Frenkelio viloje šiuo metu veikia šiuolaikinės juvelyrikos paroda „Materijų skambesys“. Parodos uždarymas buvo ne kartą nukeltas, lankytojams parengtas vaizdo gidas.

Dabar muziejininkai Ch. Frenkelio viloje ruošiasi naujai parodai, kuri pristatys Roppus. Paroda „Grand Tour: Didžiosios kelionės liudijimai baronų von der Roppų meno kolekcijoje“ karantino sąlygomis buvo eksponuota Kaune.

Fotografijos muziejuje veikia fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų paroda „Per Lietuvą – per Dievo sodą“.

Žaliūkių malūnininko sodyboje bus galima apžiūrėti vidaus ir lauko ekspozicijas.

„Manau, lankytojai sugrįš, žmonės yra išsiilgę. Pavieniai, šeimomis, nes būriuotis nebus galima, bet, manau, procesas turėtų vykti“, – sako R. Balza.

Pasak direktoriaus, muziejus pasiruošęs atverti duris buvo jau nuo kovo 1 dienos: „Ko gero, esame saugesni nei daugelis grožio salonų, kirpyklų ir parduotuvių.“

R. Balza akcentuoja, kad muziejus laikosi visų reikalavimų, nes svarbiausia – užtikrinti saugumą.

„Labai svarbu ir mūsų darbuotojų testavimasis, apeliuojame į žmonių sąmoningumą, nes mes turime galimybę nemokamai testuoti žmones, kurie tiesiogiai dirbs su lankytojais“, – sako R. Balza.

Muziejus įsteigė elektronines parduotuves ir pritaikė galimybę nusipirkti ne tik knygų, suvenyrų, bet ir elektroninį bilietą.

Lankantis muziejaus padaliniuose, privalu laikytis nustatytų asmens apsaugos reikalavimų: dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, laikytis saugaus atstumo.

Muziejuje vienu metu gali lankytis ribotas lankytojų skaičius, kuris apskaičiuojamas pagal muziejaus plotą.

Laukia lankytojų

„Laiptų galerija“ jau šiandien laukia pirmųjų lankytojų. Galerijoje veikia tapybos paroda iš Egidijaus Jakubausko kolekcijos „Kauno dailininkai: klasika ir modernizmas“. Abiejuose galerijos aukštuose eksponuojama 23 autorių kūryba, darbai sukurti 1928–1990 metais.

„Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė sako, kad galerija visą laiką yra pasirengusi startui – viskas, kas parodoma virtualioje erdvėje, yra ir ant galerijos sienų.

Galerija per karantiną keitė parodas ir jų formatus, pavyzdžiui, kalėdinių miniatiūrų parodą pristatė ciklais su padainavimais.

Sigitos Maslauskaitės parodai buvo parengtas virtualus turas, jis, sako J. Ališauskienė, galerijai atnešė pripažinimą visoje Lietuvoje – žmonės laukė, kad galėtų atvažiuoti parodą pamatyti gyvai.

„Dirbome visą laiką, netgi buvo „Europos virtuozų“ koncertas tuščioje salėje, vėliau jo įrašą transliavome“, – sako J. Ališauskienė.

Kovo 26 dieną „Laiptų galerijoje“ bus pristatoma nauja paroda – dailininko Raimondo Navakausko. Autorius planuoja kovo 22 dieną atvykti į galeriją įrašyti videoįrašą – bus virtualus gidas, nes atidarymų rengti dar negalima.

Galerijos lankytojų prašoma iš anksto užsiregistruoti, bus suteikiama galimybė ir atėjus.

„Netikiu, kad žmonės tuntais važiuos, bet jei stebuklas įvyktų, prašysime, kad palauktų, įleisime, kaip priklauso“, – apie numatytus srautų reguliavimus sako J. Ališauskienė.

Atsidarys ketvirtadienį

Šiaulių dailės galerija atidaroma ketvirtadienį. Lankytojus pasitiks vieno žymiausių Ukrainos šiuolaikinių fotografų Aleksandro Čekmeniovo paroda „Pamiršta žemė“. Paroda veiks iki kovo 27 dienos.

„Ruošėmės virtualiam turui, dabar tikimės, kad žmonės pamatys šią parodą“, – sako laikinoji Šiaulių dailės galerijos vadovė Ernesta Šimkienė.

Galerija buvo uždaryta beveik penkis mėnesius. Už durų liko Remigijaus Treigio, latvės Sandros Strele parodos – jas buvo galima pamatyti tik elektroniniu formatu.

Trys planuotos parodos neįvyko – jos galbūt bus nukeltos į rudenį ar kitus metus.

Balandį, kaip ir planuota, Šiaulių dailės galerijoje vyks tradicinė tautodailės paroda. Pernai pavasarį tautodailininkų paroda neįvyko dėl šalyje paskelbto karantino, mažesnėje erdvėje dalis darbų eksponuota vasarą.

Karantinas metų pabaigoje apvertė ir Šiaulių dailės galerijos organizuojamo festivalio „Virus“ planus. Galerijos darbuotojams teko reaguoti į pasikeitimus, ekspozicijos rengtos lauke – Prisikėlimo aikštėje, buvusioje branduolinių galvučių saugykloje.

„Stengėmės, kad būtų meninės minties, judesio, žmogui svarbu jausti, kad vyksta. Stengėmės, kad formatas būtų ne tik elektroninis. Labai pasiilgome gyvų dalykų“, – sako E. Šimkienė.

Prieš atvykstant į galeriją lankytojų prašoma užsiregistruoti internetu arba skambučiu, galerijoje laikytis visų numatytų apsaugos priemonių.

Ant galerijos durų bus pakabinta forma, telefonu bus galima nusiskenuoti QR kodą ir užsiregistruoti. Neturintieji tokios galimybės, galės paskambinti nurodytu telefonu.

„Galerijos erdvės nemažos, manome, kad tikrai užtikrinsime lankytojų saugumą, nesame nei Vatikano muziejai, nei Luvras, srautus galime suvaldyti žymiai adekvačiau nei prekybos centruose“, – sako E. Šimkienė.