Žagarės pieninei – dar vienas aukso medalis

Žagarės pieninės nuotr.
„Žagarės pieninei“ aukso medalis skirtas už išskirtinio skonio varškės užtepėlę su česnakiniais prieskoniais.
Praėjusį penktadienį Kaune „Žalgirio“ arenoje vykusioje tradicinėje, jau 12-ąjį kartą organizuotoje Lietuvos gamintojų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ tarp kitų laimėtojų aukso medalis buvo įteiktas ir Joniškio rajono atstovams – Skaistgirio žemės ūkio bendrovės „Žagarės pieninei“. Šis garbingas apdovanojimas skirtas už išskirtinio skonio varškės užtepėlę.

Apdovanoti už varškės užtepėlę

„Žagares pieninei“ vertinimo komisija aukso medalį skyrė už varškės užtepėlę su česnakais. 15 procentų riebumo produktas, skoningai pateiktas stikliniame indelyje su spalvinga etikete, pagamintas iš varškės, prieskonių – česnakų, svogūnų, svogūnų laiškų – druskos, aliejaus, krakmolo. Varškės užtepėlės rutuliukai su prieskoniais, pasak Žagarės pieninės cecho vadovės Evelinos Miežiūnienės, ypač tinka vieno kąsnio sumuštinukams, puikiai dera salotoms pagardinti, gali būti ir tiesiog tepami ant duonos. Produktas pradėtas gaminti praėjusiais metais ir jau atrastas bei pamėgtas pirkėjų.

Iš viso aukso medaliais parodoje apdovanotas 21 Lietuvos gamintojų produktas maisto ir gėrimų, kosmetikos ir buitinės chemijos, aprangos ir kitose kategorijose. Komisija vertino atsižvelgiant į kokybės, inovatyvumo, draugiškumo aplinkai ir kitus parametrus.

Rankų darbo produktas

„Tikėjomės įvertinimo, nors, žinoma, šimtu procentų negalėjome būti garantuoti. Man asmeniškai nelabai yra tekę matyti lietuvių įmonių panašaus gaminio, be to, mūsų varškės užtepėlė yra rankų darbo produktas, ilgas jo gaminimo procesas“, – „Šiaulių kraštui“ sakė pieninės cecho vadovė E. Meižiūnienė. Per parodą „Rinkis prekę lietuvišką“ skaistgiriečiai išpardavė visus nusivežtus užtepėlių indelius, kurie buvo graibstyte graibstomi. Turėjo jų ne vieną šimtą.

Šio produkto gyventojai gali įsigyti daugelyje šalies prekybos centrų, kaip ir dar dar dviejų rūšių užtepėlių – su prieskonių mišiniu ir su ciberžole, tradicinės 30 procentų riebumo grietinės, pusriebės 9 procentų varškės, „Žagarės sūrio PREMIUM“, kuris aukso medalį toje pačioje parodoje pelnė praėjusiais metais.

Produkcijai gaminti šeštus metus gyvuojančioje „Žagarės pieninėje“ naudojama vietinė žalia – Skaistgirio žemės ūkio bendrovėje laikomų karvių pienas, kuris kas rytą atkeliauja į cechą šviežias iš už kilometro esančių karvidžių. Iš kitur papildomai pieno neperkama.

Ceche per pamainą pagaminama virš tonos sūrio, daugiau kaip dvi tonos varškės, bent tūkstantis vienetų varškės užtepėlių. Gamybos kiekiai priklauso nuo užsakymų.

Pieninėje šiuo metu dirba daugiau kaip pusšimtis žmonių, iš jų tiesiogiai prie produkcijos gamybos pluša apie trisdešimt darbuotojų.